Hiilineutraali maakunta on mahdollinen – tarjolla faktaa ja ratkaisuja

Etusivu / Ilmasto / Hiilineutraali maakunta on mahdollinen – tarjolla faktaa ja ratkaisuja

Kaikki Varsinais-Suomen ja Satakunnan kunnat on haastettu viime huhtikuussa mukaan tavoittelemaan hiilineutraalia*) Lounais-Suomea vuoteen 2040 mennessä. Haastajina ovat alueemme Hinku-kunnat yhdessä Turun kaupungin kanssa. Varsinais-Suomen liitto, Satakuntaliitto, Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus ovat sitoutuneet antamaan tukensa tavoitteen saavuttamiseksi.

Päämäärään pyritään innovatiivisella kuntien, yritysten, yhteisöjen ja asukkaiden yhteistyöllä sekä hyödyntämällä alueen omia luonnonresursseja ja osaamista sekä kotimaisten ja kansainvälisten verkostojen tukea.

Tarkastelutasona maakunta

Varsinais-Suomen ELY-keskus on tilannut Suomen ympäristökeskukselta selvityksen, jossa määritellään kriteerit maakuntatason hiilineutraaliudelle, tehdään päästölaskenta vuosien 2005 ja 2016 tiedoilla ja osoitetaan tällä aikavälillä tapahtunut kehitys sekä saadaan suuntaviivat tulevaan.

Laskennan tulokset ja tulkinnat jaetaan kaikkien kuntien ja toimijoiden käyttöön ja hyödynnettäväksi. Suunnitelman mukaan laskenta toistetaan seuraavan kerran vuonna 2021.

*)Hiilineutraalisuudella tarkoitetaan tilaa, jossa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa aiheutettujen kasvihuonekaasupäästöjen nettovaikutus on nolla vuoden tarkastelujaksolla.

Eurajoki liittyi mukaan Hinkuun

”Henki kunnanvaltuustossa on ollut positiivinen ja suorastaan odottava”, kunnanjohtaja Vesa Lakaniemi sanoo.

Kunnassa on jo aloitettu päästöjä vähentävien toimien toteutus eri toimialoilla. Kunnan kiinteistöjen uudisrakennus- ja korjauskohteissa on huomioitu energia-asiat ja useassa kohteessa lämmitys tuotetaan kotimaisella hakkeella. Hankkeiden kilpailutuksissa suositaan ympäristöystävällisiä menetelmiä.

Kunta aikoo tulevaisuudessa mahdollistaa investointeja uusiutuvaan energiaan, lähinnä tuuli- ja aurinkovoimaan. Luvian Oosinselän alueelle rakennetaan 30 myllyn tuulivoimapuisto.

”Kunnassa on tehty useita energiaa säästäviä toimenpiteitä. Uskon Hinku-hankkeen tuovan työhön lisää työkaluja muiden Hinku-kuntien hyväksi havaitsemien kokemusten kautta. Tietysti haluamme tuoda myös oman panoksemme ja jakaa omia hyviä käytäntöjämme”, kunnanjohtaja Vesa Lakaniemi sanoo.

Ratkaisuja on tarjolla – tule energiavaikuttajaseminaariin

Ilmoittaudu ja tule kuulemaan energiamurroksesta ja energiatoimialan tilanteesta 23.11.2017 Valtion Virastotalolle Turkuun. Seminaariin ovat erityisesti tervetulleita kuntien energiapäättäjät sekä alan yritysten edustajat.

Digitalisaatio on merkittävä muutosajuri energia-alalla. Uusiutuvaan energiaan sekä uusiin vähäpäästöisiin teknologioihin perustuvaan hajautettuun energiatuotantoon liitetään entistä enemmän uusia älykkäitä käyttösovelluksia. Lisäksi energian varastointi ja erilaiset energiatehokkuusratkaisut ovat myös edelleen vahvasti kehittämistyön keskiössä.

Aurinkoenergian investoinnit yrityksissä ja kotitalouksissa ovat edelleen lisääntyneet merkittävästi. Kuluneen vuoden aikana myös maatiloilla on tehty lukuisia merkittäviä aurinkoenergia-investointeja, lähinnä kotieläintiloille, joilla on kesäaikaan merkittävää viilennystarvetta. Nurmoon, Atria Oy:n tehtaille rakenteilla oleva aurinkosähköjärjestelmä on suurin tähän asti toteutetuista yksittäisistä aurinkosähköhankkeista, nimellisteholtaan 6 megawattia (MWp).

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *